L’osteopatia està especialment indicada en nens, des de l’etapa del naixement fins a la pubertat, és quan més s’acusen les influències internes i externes.
És una etapa en que nombroses estructures estan en formació i consolidació, i és on podem actuar, en lesions cranials asimptomàtiques (que s’han produït durant el part amb fòrceps, amb espàtules, en cessàries), que a nivell osteopàtic es consideren causes primàries de futures descompensacions en la postura (afectació a nivell de l’esquena, les espatlles, la pelvis…), ja que el cos té uns teixits anomenats fascies que interrelacionen les estructures corporals a diferents nivells, i per tant mai hi ha lesions aïllades.
Els nens tenen gran capacitat d’adaptació i correcció, i és mitjançant l’osteopatia, que de forma suau i gens agressiva s’hi pot incidir.
Les fontanel•les cranials entre els diferents ossos del cap (frontal, parietal, occipital…fins a un total de 9 i a banda dels 14 que formen el nas, la cara…), es tanquen cap al final del 2on any de vida, i el cervell triplica el seu tamany en aquest temps. El nostre treball consisteix en intentar equilibrar les membranes, sutures i líquids cranials, per evitar “problemes” en el creixement del cervell.
Per exemple:
-Nens amb dificultats per dormir, poden tenir certes compressions cranials subtils que alterin els processos circadians de l’hipotàlem.
– Certes postures que adopta l’infant, a vegades són el sistema de compensació natural que troba el nen a certes desviacions que s’estan produint a la columna.
-L’ús perllongat del xumet o la succió del dit poden afectar la posició de la llengua. Aquests hàbits en els primers anys de vida són considerats normals perquè s’associen a la necessitat de satisfacció afectiva i seguretat. La necessitat de xuclar és diferent en cada nen i generalment disminueix amb l’edat. Les seqüeles dels hàbits de succió perllongada es poden arribar a relacionar amb males oclusions. El fet de tenir la necessitat de xuclar, pot ser un mecanisme inconscient de l’infant per corregir alguna disfunció cranial que pot estar repercutint en altres parts del cos.
-…
Amb l’osteopatia cranial s’actua sobre el sistema nerviós (també els nervis cranials), sobre la limfa (per tant sobre el sistema immunitari), sobre el sistema vascular i sobre cadascuna de les estructures del cos.
A Àgil t’oferim aquest servei a mans del nostre osteòpata, Marc Casas. Si creus que al teu fill/a li pot anar bé, no dubtis en contactar amb nosaltres.